Szukaj

wtorek, 5 marca 2013

Caesar Augustus - Williams - mieszanina styli lager oraz IPA...

Połączenie Lagera oraz IPY - to coś nowego (przynajmniej jak dla mnie). Szkockie, lekkie piwo (około 4% alkoholu) warzone przy użyciu drożdży dolnej fermentacji, leżakowane w niskiej temperaturze a następnie chmielone tak, żeby uzyskać aromaty charakterystyczne dla piw typu IPA.

Co ciekawego może wyniknąć z takiego połączenia styli? Czy warto dla takiej kombinacji zakupić nietanie przecież piwo?

 I pytanie, na ile IPY jest tym produkcie - w końcu mamy do czynienia tylko z chmieleniem na zimno odpowiednimi chmielami.



Kolor: pełny i lekko ciemny złoty, nieco wpadający w miodowy.

Piana: słaba i szybko znika, minimalnie odznacza się na kuflu. Lekki, częściowy kożuch pozostaje na wierzchu do końca konsumpcji.

Zapach: bardzo świeży, owocowy i chmielowy.

Smak: lekka goryczka świetnie współgra z klasycznymi smakami gatunku IPA oraz lagerów. Tak jak obiecuje etykieta - połączenie jest wyczuwalne, ale żaden styl nie usiłuje dominować drugiego na kubkach smakowych. Początek jest nieco owocowy, a z czasem ujawnia się goryczka i wytrawne aromaty które pozostają w części na podniebieniu.

Ogólna ocena: 7/10 - Połączenie jest udane, niestety jak to bywa w przypadku szkockich piw - cena w Polsce jest nieprzyjazna miłośnikom złotego trunku. Tak więc nie pozostaje nic innego jak traktować tego piwa w kategorii ciekawostki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz