Szukaj

wtorek, 2 kwietnia 2013

Young's Double Chocolate Stout


Dzisiaj do szkła trafia angielski wyrób o zachęcającej nazwie Double Chocolate Stout - znaczy się zachęcająco. Aromaty i smaki stouta są znane sporej ilości osób, ale czy w połączeniu z czekoladą?

 Na ile jest tego smaku i zapachu pośród palonych klimatów typowych dla zwykłych stoutów?

Czy spodziewać się należy bardziej klimatów zbliżonych do kawy czy też do słodkiej czekolady, która swoją słodyczą zdominuje całość tego trunku?

Zobaczymy...


Kolor: czarny i nieprzejrzysty, czyli typowo dla stoutów.

Piana: na początku średnia, gruboziarnista, oblepia szkło szybko się redukując do postaci cienkiej warstwy na powierzchni piwa.

Zapach: średnio wyczuwalny, z dominacją czekolady i palonych słodów. Bardzo przyjemny.

Smak: o dziwo wytrawny, nie znajdziemy w nim słodyczy na pierwszy rzut - po kolei dochodzą nuty palone,   kawowe, po to aby na finiszu ustąpić miejsca posmakom czekoladowym, przypominającym czekoladę w najlepszym stylu. Rewelacja!

Ogólna ocena: 9/10 - to jest piwo godne podziwu - mieszanina smaków której nie powstydziłby się żaden browar. Kompozycja smakowa jest świetnie zgrana na każdym etapie, jedyne czego troszeczkę brakuje to bardziej kremowej pianki - ale to szczegół patrząc na to, co Young's nam może zaoferować tym produktem.

2 komentarze:

  1. Gdzie można dostać to piwo we Wrocławiu lub w Warszawie? Ktoś może podpowiedzieć?

    OdpowiedzUsuń