Dzisiaj propozycja portera bałtyckiego z tak zwanej "koncernówki" - mowa o najbardziej dostępnym i znanym piwie typu porter jakim jest Żywiec.. Sam w sobie jest warzony w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, a jego receptura sięga końca XIX wieku.
Warto zauważyć, że na przestrzeni lat Żywiec Porter zdobył szereg nagród i wyróżnień. Zobaczmy czy ten produkt jest w stanie skutecznie konkurować z innymi piwami o tym samym stylu innych producentów.
Kolor: bardzo ciemny, ale jeszcze nie do końca czarny - bardziej mocno brązowy, tak do granic możliwości.
Piana: nie spodziewałem się tak fajnej piany - otrzymujemy sporą dawkę z koloru kawowej pianki, która mocno oblepia szkło i w pewnej części pozostaje do końca picia Portera.
Zapach: karmel, palone aromaty (chociaż niewielkie) - ale całość przykrywa alkohol - i to dosyć znacznie.
Smak: można powiedzieć że jest dobrze i prawie tak jak być powinno - czujemy trochę karmelu, trochę wytrawności, nieco goryczki, ale znowu pojawia się aromat alkoholu, który potrafi momentami dominować.
Ogólna ocena: 7/10 - gdyby nie aromat alkoholowy można by dostrzec więcej aromatów w tym piwie. na plus bardzo wyraźna piana i ogólny, dobry smak portera bałtyckiego, który może konkurować z innymi produktami na rynku. Ważna jest również dostępność produktu - Żywiec Porter jest obecny w większości sklepów na terenie Polski.
nie jest najgorszy ten żywczyk, ale tak jak piszesz - jedzie alkiem.
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze testowałeś browar drogi recenzencie?
OdpowiedzUsuńMniej więcej w granicach 8-11 stopni drogi komentatorze.
OdpowiedzUsuń