Oatmeal Stout - czyli stout owsiany. Gatunek piw który nie jest zbytnio popularny. Zaliczany do stoutów słodkich, chociaż słodyczy ma znacznie mniej niż cream lub milk stout. Powinien być aromatyczny i wytrawny, ale czy tak jest w rzeczywistości? Czy polska "owsianka" nawiązuje do pierwotnych receptur i czy wpisuje się w klasyczne smaki które są domeną oatmeal stouta?
Barwa piwa to czerń, w zasadzie nieprzejrzysta, nawet pod światło.
Piana jest niewielka, ciemna, szybko się redukuje. Ledwo odznacza się na szkle, jednak pozostaje obecna do końca w kuflu.
Smak to kawowy, zbożowy aromat z wytrawnym zakończeniem - pięknie zgrane smaki w prawdziwym stoucie. Płatki owsiane dodane podczas fermentacji tego piwa nadają mu nuty orzechowe.
Ogólna ocena to 10/10 - Dobry wieczór jest bardzo dobrym stoutem z ciekawymi aromatami nadanymi przed płatki owsiane. Dla miłośników mocnych w smaku, wytrawnych piw będzie prawdziwym rarytasem.
Fajne wytrawne piwo, szkoda że nie ma go za często w sklepach...
OdpowiedzUsuń