Szukaj

środa, 30 stycznia 2013

St Peter's Organic Ale

Piwo typu Ale angielskiego browaru St Peter's Brewery, za które producent otrzymał kilka nagród.

Jak można się dowiedzieć ze strony browaru, do produkcji tego piwa użyto jedynie składników pochodzenia organicznego - to miło, ale kto ma porównanie tego samego produktu w wykonaniu organicznym i nieorganicznym? ;)

Zapraszam do poczytania recenzji piwa Organic Ale.

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Porter Warmiński z browaru Kormoran


Kolejny porter bałtycki polskiego producenta. Tym razem w gusta miłośników ciężkich piw usiłuje trafić browar Kormoran.

Piwo to charakteryzuje się sporym ekstraktem - jest to aż 21%, przy czym zawartość alkoholu to całe 9%.

Porter Warmiński pojawił się w 2009 roku na rynku i od razu zdobył II miejsce w konkursie piwnym Chmielaki Krasnostawskie 2009. Oprócz innych konkursów, piwo to zdobyło złoty medal w znanym konkursie European Beer Star 2012.


Zobaczmy w takim razie czy jest czym podbijać serca miłośników portera oraz czym :)

niedziela, 27 stycznia 2013

Punk IPA z browaru Brewdog

Podobno jeden z czołowych produktów Brewdog'a - Punk IPA. Piwo ważone przy użyciu kombinacji chmieli zarówno amerykańskich jak i nowozelandzkich.

Przymierzając się do spróbowania tego produktu byłem przekonany że będzie to coś co powali na kolana moje kubki smakowe, szczególnie pod względem goryczki i innych, charakterystycznych dla tego stylu aromatów i posmaków.


A jak jest w rzeczywistości? Zobaczmy po przelaniu do szkła...

sobota, 26 stycznia 2013

Permon P.A.P.A - kolejna czeska wariacja stylu

Permon P.A.P.A to czeski wyrób w styli American Pale Ale, podobnie jak recenzowany wcześniej Kocour Sub Nahradnik. Muszę stwierdzić że te dwa piwa są zupełnie inne i w wielu aspektach praktycznie do siebie niepodobne.

 Zobaczmy w takim razie jak Permon interpretuje amerykański styl piwowarski - czy znajdziemy tutaj odpowiednią goryczkę, odpowiednie aromaty i pożądane smaki?


Kocour Sub Nahradnik - APA w czeskim stylu


Przyszedł czas na kolejnego Kocoura - tym razem piwo stylu American Pale Ale o nazwie Sub Nahradnik. Produkt tradycyjnie w przypadku tego producenta jest niefiltrowany oraz niepasteryzowany.

Browarek posiada 11% ekstraktu - co czyni go powiem lekkim w odbiorze oraz 4,3% - co stanowi miłą alternatywę dla innych, mocniejszych i równie mocno goryczkowych piw.

Zobaczmy jak ten "kiciuś" wpisuje się w style American Pale Ale.

środa, 23 stycznia 2013

BrewDog Alpha Dog - Red Ale

Red Ale w wykonaniu BrewDoga - producent deklaruje że popełnił dwa rodzaje tego produktu - w wersji 4,5% alc oraz 3,8% - ja miałem do czynienia z tą pierwszą.

Brewdog jak zawsze słynie z ciętego języka jeśli chodzi o promocję swoich produktów. "The beer scene is sick. And we are the fucking doctor." - brzmi mocno i konkretnie, widać że Brewdog rzuca rękawicę na rynku piwnym. Na ile im się to udało w przypadku piwa Alpha Dog?

Zachęcam do zapoznania się z krótkim opisem tego piwa.



Kocour IPA Samurai



Czeskie piwo w angielskim stylu ważone przez japońskiego piwowara - brzmi jakby to piwo było bardziej złożone niż 21 rodzajów chmielu użytego w piwie Sęp ;)

ALE może bez porównań - na pewno nie jest to moją intencją i byłoby to trudne - bo Samurai jest piwem które się wybija w tym gatunku ponad resztę. Jak wygląda to w praktyce? Zobaczmy...


Permon P.I.P.A - czeska wersja IPA


Z Permonem spotykam się po raz pierwszy - czeskie piwa lubię, a IPA to jeden z przyjemniejszych moim zdaniem gatunków. Chętnie przekonam się co ma do zaoferowania ten produkt o zawartości alkoholu 5,7% i bliżej nieokreślonym ekstrakcie - na etykiecie informacji na ten temat nie znalazłem, w internecie można wyczytać że jest to 13 lub 14%.

wtorek, 22 stycznia 2013

Borsuk - Browar Kopyra i Browar Widawa


Kolejny porter na blogu i kolejny produkt z browaru Widawa w kolaboracji (modne ostatnio słowo) z Tomaszem Kopyrą. Brzmi dumnie, etykieta ciekawa i zachęcająca do spróbowania. Połączenie wydaje się być ciekawe - spróbować trzeba - szczególnie że z pewnością nie jest to słodkawy porter jakich wiele na naszym rynku.

W takim razie czas przelać zawartość butelki do szklanki...

Raciborskie Niefiltrowane - Browar Zamkowy


"My piwo tworzymy inni je produkują" - usiłuje przekonać konsumenta napis na kontretykiecie piwa Raciborskiego Niefiltrowanego. Brzmi zachęcająco, zobaczymy czy to tylko przechwałki czy też potwierdzenie wartości tego, co czeka nas zakapslowane w butelce.

Do czynienia mamy z jasnym piwem, niefiltrowanym o ekstrakcie 12% i zawartości alkoholu 5,0%.

W barwie jest jasne, słomkowe, dosyć mętne - w końcu filtracji podobno zabrakło na etapie jego produkcji. Ale czy ten produkt jest stworzony tak, aby powalić większość piwoszy w Polsce i nie tylko?

niedziela, 20 stycznia 2013

Witnicki Porter - browar Witnica

Zimowe dni mają to do siebie że chętniej sięga się po piwa aromatyczne, złożone w smaku oraz nieco mocniejsze. Dokładnie takie są (lub powinny być) wszelkiej maści portery, a szczególnie typ określany mianem portera bałtyckiego.

Jest to drugi próbowany przeze mnie gatunek pochodzący z browaru Witnica (zaraz za Black Boss). Zobaczmy, czy okaże się równie aromatyczny i treściwy w smaku co wyroby rodzime wspomniane wcześniej - lub konkurencyjne.


sobota, 19 stycznia 2013

Rohozec Skalak 12 - czeski pełny lager


12% ekstraktu i 5,2% alkoholu w tradycyjnym, czeski lagerze - Rohozec Skalak 12 to typowy, klasyczny wyrób o dobrym smaku i aromacie. Ciężko się rozpisywać na temat prostych lagerów - nie posiadają one niczego wybijającego się wśród tak różnego towarzystwa na półkach w specjalistycznych sklepach piwnych, ale mimo to potrafią zachęcić do ponownego sięgnięcia po tą a nie inną butelkę.


Primator Premium Dark - ciemny czech

Ciemne piwa mają wielu zwolenników - co w zasadzie nie powinno dziwić - w smaku potrafią być bardzo złożone, posiadać bogaty zapach, smak oraz aromaty których próżno szukać wśród jasnych lagerów, nie mówiąc o koncernowych wyrobach na jedno kopyto.
Primator Premium Dark - czy ten czeski wyrób będzie w stanie sprostać wymaganiom stawianym dzisiejszym  piwom? Zobaczymy...


czwartek, 17 stycznia 2013

Sweet Cow - mleczne i ciemne z Alebrowaru


Piwo z dodatkiem laktozy - czy takie połączenie jest w stanie przekonać większą rzeszę osób gustujących w różnorakich rodzajach piw? Czy smak uzyskany podczas tego rodzaju fermentacji twór może urzec swoim smakiem i aromatem tyle osób żeby z powodzeniem utrzymać się na rynku? Przekonajmy się o tym...

Sweet Cow jest piwem o ekstrakcie 12% oraz zawartości alkoholu 5%. Jest to piwo tylko milk stout - piwo nieco bardziej kaloryczne, słodkie z powodu dodatku laktozy, która nie ulega procesowi fermentacji.

Dobry Wieczór - oatmeal stout od Pinty


Oatmeal Stout - czyli stout owsiany. Gatunek piw który nie jest zbytnio popularny. Zaliczany do stoutów słodkich, chociaż słodyczy ma znacznie mniej niż cream lub milk stout. Powinien być aromatyczny i wytrawny, ale czy tak jest w rzeczywistości? Czy polska "owsianka" nawiązuje do pierwotnych receptur i czy wpisuje się w klasyczne smaki które są domeną oatmeal stouta?

wtorek, 15 stycznia 2013

Alebrowar Black Hope - ciemna wariacja IPA


IBU 65, ekstrakt 16% i alkohol 6,2% - podstawowa charakterystyka piwa Black Hope, którym uraczył nas Alebrowar. Jest to piwo z gatunku Black Indian Pale Ale - rzecz mało spotykana wśród piw dostępnych w kraju nad Wisłą.

W składzie Ciemnej Nadziei znajdziemy 6 rodzai słodów oraz 5 różnych chmieli. To co podoba mi się w małych browarach to podanie dosyć szczegółowego składu - swoją drogą ciekawe czy któryś z powodzeniem powtórzył piwa Alebrowaru lub Pinty? :)

Policka Zavis - svetly lezak

Czeska 12tka o zawartości alkoholu na poziomie 5,2%. z browaru Policka. W zasadzie wszystkie spotkane przeze mnie produkty z tego browaru to jasne i lekkie pilsy. Taki też jest dzisiejszy svetlny lezak.


piątek, 11 stycznia 2013

Komes Porter Bałtycki z browaru Fortuna

Do tej pory omijałem produkty z browaru Fortuna - w zasadzie bez szczególnego powodu - ot nic ciekawego nie wpadło mi w oko i nie zachęcało do spróbowania. Jednak seria Komes od jakiegoś czasu zwracała uwagę do tego stopnia, że nadszedł czas spróbowania co Fortuna ma do zaprezentowania.

Na pierwszy ogień poszedł Komes Porter Bałtycki - a jak wiele osób się pewnie przekonało - zrobienie dobrego portera to prawdziwa sztuka, a i smakosze są w Polsce coraz bardziej wybredni. Na uwagę zasługuje ekstrakt tego piwa - całe 21% - co nie jest mało w przypadku bałtyckich. Zawartość alkoholu to całe 9%.

Augustiańskie Koźlak Pszeniczny z browaru Widawa


Od dłuższego czasu byłem ciekawy smaku pszenicznego koźlaka z browaru restauracyjnego Widawa. Połączenie jest dosyć ciekawe, więc powinno być chyba aromatycznie. Pszeniczne piwa to jedne z moich ulubionych, podobnie jak wszystko inne co posiada dawkę aromatycznych doznań smakowych.

Piwo posiada 16% ekstraktu, natomiast alkoholu 6,2% - jest ono niepasteryzowane oraz niefiltrowane.

Svijany - Svijanská Desítka

Lekkie i przyjemne piwo, które na rynku jest w zasadzie od  kilku lat - browar dobry, znany z innych dobrych piw - chętnie w tym wypadku spróbuję.

Piwo o małym ekstrakcie - 10% i o małej zawartości alkoholu - 4%. Zapowiada się ciekawa propozycja szczególnie na letnie dni.


wtorek, 8 stycznia 2013

Svijansky Baron - pivovar Svijany


Jasne, mocne piwo o ekstrakcie 15% i zawartości alkoholu 6,5% - jak na Svijanego przystało jest to piwo niepasteryzowane.  Do tej pory piwa z tego browaru kojarzyły mi się z dobrymi czeskimi lagerami o dobrze ułożonym smaku oraz o przystępnej cenie. O ile drugi warunek w zasadzie jest spełniony, to zobaczmy jak piwo smakuje...

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Wojcieszów - Jasne Pełne


Kolejna pozycja z Wojcieszowa która trafiła w moje ręce. Po przepysznym pieprzowym spodziewałem się eksplozji pełnych smaków słodowych oraz chmielowych. Czy to piwo również zachwyci i pozwali zaliczyć się do grona ulubionych?

O samym browarze na czas pisania tego tekstu nie wiadomo zbyt wiele. Strona internetowa jest ciągle w konstrukcji. Na etykiecie nie podano ekstraktu piwa, wiadomo że zawiera ono 5,4% alkoholu oraz wykonane zostało w oparciu o recepturę Ferdinanda Ungera z 1850 roku. Sam Unger jest założycielem czeskiego browaru Rohozec.


piątek, 4 stycznia 2013

Kocour Lezak - pivovar Varnsdorf

Kolejna pozycja Kocour'a trafiła do lodówki - tym razem czeski Lezak, miłe w odbiorze piwo, w zasadzie neutralne dla tych, którym nie odpowiadają mocne smakowo i aromatycznie propozycje innych browarów.

Producent deklaruje że piwo jest niepasteryzowane oraz niefiltrowane. Po przelaniu do kufla na dnie butelki okazały się małe "farfocle" w postaci osadu, co dobrze o tym piwie świadczy.

Piwo ma barwę złotą, minimalnie paloną oraz jest lekko mętne.  Piana z początku średnia i gruboziarnista, zapowiada się pysznie, ale ze smakiem trzeba się obejść - po kilku chwilach zostaje tylko "kożuch" na wierzchu piwa, który utrzymuje się do końca picia.

Grand Imperial Porter - browar Amber

W wielu miejscach zachwalany porter bałtycki w wykonaniu browaru Amber. Z chęcią i ciekawością zakupiłem butelkę piwa tego producenta, jako że pamiętam sporo ciekawych i dobrych produktów Ambera. Grand Imperial Porter to piwo ciemne o ekstrakcie 18,1% przy zawartości alkoholu 8%.


Po przelaniu do szkła ukazuje się ciemna, gruboziarnista piana - niestety praktycznie na chwilę, nie zostawia nawet śladu na szkle. Piwo jest koloru czarnego, w zasadzie idealnie tak jak stouty. Światło przez nie praktycznie nie przechodzi.